De wereld stopt niet bij jouw voordeur. In deze route kijk je naar de wereld om je heen. Heb je oog voor de verschillen maar kijk je natuurlijk ook naar wat ons verbindt.

Jaar 1 Jaar 2

Jaar 1

Journalistiek/AI

Journalistiek/AI

In deze brugklasmodule komen journalistiek, digitale media en kunstmatige intelligentie samen! We duiken in deze leuke lessenreeks diep in de wereld van nieuwsmedia, waarbij we niet alleen leren hoe nieuws wordt gemaakt, maar ook hoe we als kritische lezers met deze informatie omgaan.

Als beginnende journalisten in spe zullen jullie ontdekken dat nieuws niet altijd zo objectief is als het lijkt. Jullie zullen leren hoe je echte berichtgeving van valse kunt onderscheiden en welke trucs journalisten gebruiken om hun publiek te beïnvloeden. Jullie zullen samenwerken aan het opsporen en onderzoeken van nieuws, zowel binnen als buiten de schoolmuren. Van het schrijven van een pakkende krantenkop tot het maken van een boeiende vlog: jullie zullen allerlei vaardigheden ontwikkelen die cruciaal zijn in de moderne mediawereld.
In een tijdperk waarin het grootste deel van ons leven online plaatsvindt, is het belangrijk om mediawijs te zijn. We zullen diep ingaan op sociale media, het gebruik van kunstmatige intelligentie en hoe deze technologieën ons dagelijks leven beïnvloeden. En dat allemaal gaan we doen tijdens het maken van een digitale krant!

Als je geïnteresseerd bent in nieuwsmedia, het verbeteren van je digitale geletterdheid en het ontwikkelen van je creatieve vaardigheden, dan is deze module absoluut iets voor jou! 

Romeinen in Woerden

Romeinen in Woerden

Op de plekken waar wij nu lopen, liepen vroeger Romeinen rond. Zo’n 2000 jaar geleden was een groot deel van Nederland namelijk onderdeel van het Romeinse Rijk. De grens van het Romeinse Rijk, de Romeinse Limes, liep dwars door wat nu Nederland is. Woerden en De Meern waren belangrijke plaatsen langs deze limes. In en rond Woerden en De Meern kun je nog veel dingen terugvinden die te maken hebben met de Romeinse tijd. In deze module leer je over het Romeinse Rijk, hoe de Romeinen de grens bewaakten en de manier van leven langs de Limes.

De module zou voor niets ‘Romeinen in Woerden’ heten als we niet de stad in gaan. Dus brengen we een bezoek aan het stadsmuseum in Woerden, waar je met een groepje ontdekt wat voor spullen Romeinen gebruikten en wat ze hebben achtergelaten. Je leeft je op die manier in in de Romeinse oudheid heel dichtbij huis.

Fake history

Geschiedenis: Fake history

De Romeinse keizer Nero speelde viool terwijl Rome brandde. Napoleon was een groot leider maar zelf erg klein. Nederlanders hebben ooit hun premier opgegeten. 

Je hebt net twee leugens en één waarheid gelezen, maar misschien dacht je wel dat alles waar was? Geschiedenis zit vol met bijzondere verhalen en laat het nou net zo zijn dat we bijzondere verhalen vaak makkelijker onthouden. Hierdoor ontstaan er in de geschiedenis veel hardnekkige mythes, of simpeler gezegd: nepverhalen! In deze module ga jij leren hoe je als een detective de waarheid kunt achterhalen.

Asterix en Obelix

Asterix en Obelix: zoeken in stripboeken

Asterix en Obelix zijn figuren uit Franse stripverhalen. Deze verhalen zijn zo populair, dat ze ook in andere talen worden vertaald. Er zijn zelfs een paar boeken verfilmd!

Je gaat (Nederlandse) stripboeken lezen en van alles te weten komen over Asterix en Obelix, de andere hoofdpersonen en de plaatsen waar ze hun avonturen beleven; over de Romeinen en de tijd waarin de verhalen spelen. 

Je gaat ontdekken dat er veel meer grapjes in de boeken te vinden zijn dan je op het eerste gezicht ziet. 

  • Welke grapjes zitten er bijvoorbeeld in de namen van de personages? Kunnen jullie zelf ook een naam bedenken met een taalgrapje er in?
  • Welke typische eigenschappen worden beschreven van de landen en volken waar onze helden mee kennismaken? Wat is daarvan waar en wat herken je daar nu nog van? Hoe zou Nederland en de Nederlander eruitzien in een Asterix-verhaal?
  • Wat kom je te weten over de Romeinen? Wat is daarvan écht waar en wat is verzonnen? Wat zie je in het huidige Frankrijk nog terug van de tijd dat de Romeinen er de baas waren?

 

Je werkt samen in een klein groepje aan verschillende opdrachten. Alle opdrachten samen vormen een krant of tijdschrift, het eindproduct van jullie groep. Misschien dat je zelfs wel een eigen stripverhaaltje daarin kunt verwerken!

Creative writing

Engels Creative Writing

Once upon a time there was a Creative Writing module. It was not just any module, but an exciting, creative and interesting module. One where students started as bumbling beginners and ended as wonderful writers! 

In deze brugklasmodule ga je leren hoe je spannende, grappige, meeslepende of avontuurlijke verhalen kan schrijven, but then in English! In het eerste jaar nemen we je mee in de wereld van storytelling. Hoe schrijf je een pakkende openingsscène? Wat is de achterliggende structuur van een verhaal? Hoe maak ik dialoog tussen twee personages interessant en spannend? Wat maakt dat een karakter tot leven komt? Je gaat stapsgewijs aan de slag met het schrijven van je eigen verhaal en leert over de verschillende aspecten waar verhalenschrijvers mee te maken krijgen.

We verwachten niet dat je, als beginnende schrijvers, al fantastisch Engels kan. Tijdens het schrijven zal je je Engelse taalvaardigheid verbeteren en uitbreiden. Het is wel belangrijk dat je je creativiteit kan inzetten om ideeën te bedenken en je een open houding hebt om deze nieuwe ideeën uit te proberen. Door middel van kleine interactieve schrijfopdrachten zullen we jouw creativiteit ontplooien. Via de samenwerking met klasgenoten zal je feedback leren geven en ontvangen op geschreven werk en aan het einde van deze module zal je een eigen geschreven verhaal presenteren. 

Heb jij interesse in de Engelse taal en een creatief brein voor verhalen bedenken, dan is deze module wat voor jou. Let’s write!

 

Jaar 2

Storytelling

Storytelling

Leer de gecombineerde kracht van beeld en taal te gebruiken en maak indruk! Storytelling is een mooi leenwoord voor een verhaal met een boodschap. Iedereen kan dit gebruiken; een politicus die stemmen wil winnen, maar ook jij die anderen wil overtuigen van jouw goede idee.

Wat gaan we doen? We gaan een beeldverhaal maken rondom een spannende gebeurtenis. Dit betekent dat we ons gaan verdiepen in personages, verhaallijnen, storyboards en bijpassend fotomateriaal. Je gaat deze module gegarandeerd afsluiten met een prachtig vormgegeven beeldverhaal. Zeker weten dat je hiermee indruk gaat maken!

wereld buiten Europa

De wereld buiten Europa onderzocht

Ons geschiedenisboek gaat vrijwel alleen over de Europese geschiedenis, maar de wereld is natuurlijk veel groter! Denk aan de Azteken in Mexico, de Shoguns in Japan of de prairie-Indianen in Noord-Amerika. In deze module kies je een gebied buiten Europa en schrijf je daar een klein werkstuk over. Door deze module word je beter in het schrijven van werkstukken en verslagen. Een belangrijke vaardigheid, niet alleen bij geschiedenis! Wil je dus werken aan deze vaardigheden en heb je interesse in de wereld buiten Europa? Dan is deze module iets voor jou.

Francophonie

Francophonie: op avontuur door de Franstalige wereld

De Franse taal wordt niet alleen in Frankrijk zelf gesproken maar op heel veel verschillende plekken. In deze module ontdek je de Franstalige wereld door verschillende thema’s zoals muziek, kunst, films maar ook literatuur en cultuur en natuurlijk eten!

Elke week heeft een ander thema en zo gaan we op reis naar verschillende gebieden aan de hand van de thema’s. Je werkt met een klein groepje aan een verschillende opdracht voor elk thema, zodat je aan het einde een mooie krant hebt over de Franstalige wereld!  

Duitsland ontdekken

Duitsland ontdekken door zelf ontworpen reis

Je gaat je tijdens deze module verdiepen in de steden, cultuur, geschiedenis en de culinaire hoogtepunten van Duitsland. Elke les ontwerp je met je groepje een nieuwe etappe op basis van een opdracht, waardoor je Duitsland elke week beter leert kennen. Je werkt met een vast groepje, waarvan de voorzitter elke week wisselt. Aan het einde van de module heb je een complete reis door Duitsland ontworpen.

Creative writing

Creative writing

Once upon a time there was a Creative Writing module. It was not just any module, but an exciting, creative and interesting module. One where students started as bumbling beginners and ended as wonderful writers! 

In deze module ga je leren hoe je spannende, interessante, meeslepende of grappige verhalen kan schrijven, but then in English! In het tweede jaar nemen we je mee in de wereld van creative writing. Hoe schrijf je een pakkende openingsscène? Hoe zorg je voor een duidelijke structuur in je verhaal? Hoe schrijf ik een spannend dialoog tussen twee personages zonder te veel weg te geven? Hoe komen verschillende karakters tot leven en laat ik hun persoonlijkheden doorschemeren? Wat is een passend einde voor mijn verhaal? Laat ik de lezer nog in het donker? Of geef ik de clue weg? Je gaat stapsgewijs aan de slag met het schrijven van je eigen verhaal en leert over de verschillende aspecten waar verhalenschrijvers mee te maken krijgen.

We verwachten dat je, als beginnende schrijvers, al een beetje Engels kunt vanuit de brugklas. Tijdens het schrijven zal je je Engelse taalvaardigheid uiteraard nog verder verbeteren en uitbreiden. Het is ook belangrijk dat je je creativiteit kan inzetten om ideeën te bedenken en je een open houding hebt om deze nieuwe ideeën uit te proberen. Door middel van kleine interactieve schrijfopdrachten zullen we jouw creativiteit ontplooien. Via de samenwerking met klasgenoten zal je feedback leren geven en ontvangen op geschreven werk en aan het einde van deze module zal je een eigen geschreven verhaal presenteren. 

Heb jij interesse in de Engelse taal en een creatief brein voor verhalen bedenken, dan is deze module wat voor jou. Let’s write!

Cultureel feestje

Cultureel feestje

Bij de module cultureel feestje ga jij onderzoek doen naar onder andere het geloof, de taal, eten en tradities van verschillende culturen. Aan het einde zullen we een feestelijke markt houden waarop iedereen de cultuur presenteert met bijvoorbeeld zelfgemaakte hapjes, muziek en zelfs, mocht je het durven, dans!

Bekijk ook eens de andere Discovery-modules