Discover Classics
Jaar 1
Asterix en Obelix
Asterix en Obelix zijn figuren uit Franse stripverhalen. Deze verhalen zijn zo populair, dat ze ook in andere talen worden vertaald. Er zijn zelfs een paar boeken verfilmd!
Je gaat (Nederlandse) stripboeken lezen en van alles te weten komen over Asterix en Obelix, de andere hoofdpersonen en de plaatsen waar ze hun avonturen beleven; over de Romeinen en de tijd waarin de verhalen spelen.
Je gaat ontdekken dat er veel meer grapjes in de boeken te vinden zijn dan je op het eerste gezicht ziet.
- Welke grapjes zitten er bijvoorbeeld in de namen van de personages? Kunnen jullie zelf ook een naam bedenken met een taalgrapje er in?
- Welke typische eigenschappen worden beschreven van de landen en volken waar onze helden mee kennismaken? Wat is daarvan waar en wat herken je daar nu nog van? Hoe zou Nederland en de Nederlander eruitzien in een Asterix-verhaal?
- Wat kom je te weten over de Romeinen? Wat is daarvan écht waar en wat is verzonnen? Wat zie je in het huidige Frankrijk nog terug van de tijd dat de Romeinen er de baas waren?
Je werkt samen in een klein groepje aan verschillende opdrachten. Alle opdrachten samen vormen een krant of tijdschrift, het eindproduct van jullie groep. Misschien dat je zelfs wel een eigen stripverhaaltje daarin kunt verwerken!
Fake history
De Romeinse keizer Nero speelde viool terwijl Rome brandde. Napoleon was een groot leider maar zelf erg klein. Nederlanders hebben ooit hun premier opgegeten.
Je hebt net twee leugens en één waarheid gelezen, maar misschien dacht je wel dat alles waar was? Geschiedenis zit vol met bijzondere verhalen en laat het nou net zo zijn dat we bijzondere verhalen vaak makkelijker onthouden. Hierdoor ontstaan er in de geschiedenis veel hardnekkige mythes, of simpeler gezegd: nepverhalen! In deze module ga jij leren hoe je als een detective de waarheid kunt achterhalen.
Romeinen in Woerden
Op de plekken waar wij nu lopen, liepen vroeger Romeinen rond. Zo’n 2000 jaar geleden was een groot deel van Nederland namelijk onderdeel van het Romeinse Rijk. De grens van het Romeinse Rijk, de Romeinse Limes, liep dwars door wat nu Nederland is. Woerden en De Meern waren belangrijke plaatsen langs deze limes. In en rond Woerden en De Meern kun je nog veel dingen terugvinden die te maken hebben met de Romeinse tijd. In deze module leer je over het Romeinse Rijk, hoe de Romeinen de grens bewaakten en de manier van leven langs de Limes.
Deze module zou voor niets ‘Romeinen in Woerden’ heten als we niet de stad in gaan. Dus brengen we een bezoek aan het stadsmuseum in Woerden, waar je met een groepje ontdekt wat voor spullen Romeinen gebruikten en wat ze hebben achtergelaten. Je leeft je op die manier in in de Romeinse oudheid heel dichtbij huis.
Jaar 2
Beroemde klassieke en bijbelverhalen in woord en beeld
De westerse cultuur is eeuwenlang door het christendom beïnvloed. Europa zou er heel anders hebben uitgezien als er geen christendom was geweest. Kerken, schilderijen, beelden: we zien ze overal. Verhalen uit de bijbel zijn eeuwenlang doorverteld en afgebeeld.
In deze module gaan we een klein aantal beroemde verhalen behandelen in woord en beeld en proberen te achterhalen wat deze voor ons nog kunnen betekenen. Te denken valt aan de schepping, Abraham en Isaak, de toren van Babel, de verloren zoon enz. Ook zullen we waar het kan, een verbinding zoeken met de andere religies. Uiteindelijk zijn christendom, jodendom en islam met elkaar verbonden, ja zelfs binnen de Griekse mythologie zien we parallellen.
De wereld buiten Europa onderzocht
Ons geschiedenisboek gaat vrijwel alleen over de Europese geschiedenis, maar de wereld is natuurlijk veel groter! Denk aan de Azteken in Mexico, de Shoguns in Japan of de prairie-Indianen in Noord-Amerika. In deze module kies je een gebied buiten Europa en schrijf je daar een klein werkstuk over. Door deze module word je beter in het schrijven van werkstukken en verslagen. Een belangrijke vaardigheid, niet alleen bij geschiedenis! Wil je dus werken aan deze vaardigheden en heb je interesse in de wereld buiten Europa? Dan is deze module iets voor jou.
Bekijk ook eens de andere Discovery-modules
Laatste nieuws
Fijne feestdagen en een prachtig 2025!
18 december 2024Maak er een prachtige periode van met elkaar! Veel plezier!