Gezondheid en voeding

Voorbeelden van lessen over voeding en leefstijl op vmbo

Wij besteden aandacht aan gezonde voeding en een gezonde leefstijl in de volgende lessen:

  • 4e klas B/K ; profieldeel Mens en gezondheid zowel in theorie als in de praktijk ( kooklessen).
  • 3e klas B/K keuzedeel keuken : zowel in theorie als in de praktijklessen.
  • 1e en 2e klas B/K/M ; Verzorging in de onderbouw ; zowel in theorie als in de praktijklessen;
  • Biologie.

 

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • een gezond gewicht (BMI);
  • voldoende beweging;
  • een gezonde leefstijl ( verslavingen, ongezonde gewoontes etc);
  • de samenstelling van de schijf van 5 ; welke producten horen hier wel/niet in?
  • gezonde voeding gebaseerd op de schijf van 5;
  • de functie van de verschillende voedingsstoffen;
  • de functie van verschillende vitamines en mineralen;
  • aangepaste voeding bij bijv; overgewicht, diabetes, hart en vaatziektes;
  • voedselintoleranties en voedsel allergieën ; verschillen en overeenkomsten.

Krachtvoer

Krachtvoer is een lesprogramma om leerlingen te helpen gezond te leven en in het bijzonder om gezonde voedingskeuzes te maken. In Krachtvoer staan de thema’s fruit, snacken en drinken centraal en wordt er ook aandacht besteed aan het ontbijt en duurzaamheid. Krachtvoer is ontwikkeld voor leerlingen van alle leerwegen van het vmbo. Meer informatie over krachtvoer.

Heb je vragen over je gezondheid?

Veel mensen willen wel iets doen aan hun gezondheid, maar weten niet goed waar ze terecht kunnen. Dan is het goed om te weten dat je terecht kunt bij verschillende professionals, organisaties of websites. 

Hieronder hebben wij - met hulp van Beweegteam Woerden - een paar tips gezet om je op weg te helpen. We zeggen er alvast bij dat dit lijstje (bij lange na) niet volledig is. Het thema ‘gezondheid’ is enorm breed en gaat natuurlijk veel verder dan de thema’s voeding en beweging. Daarom willen we je graag adviseren om contact op te nemen met je huisarts om te overleggen en een deskundig advies te krijgen wat voor jou het beste zou zijn. 

Waar kun je terecht met vragen?

  • Heb je lichamelijke klachten, psychische klachten, een chronische aandoening of ben je ongerust over je gezondheid?

    Dan kun je terecht bij je huisarts. Hij/zij kan je adviseren, medicatie voorschrijven of doorverwijzen naar een gespecialiseerde professional (zoals naar een diëtist). 

    Twijfel je of je met een vraag bij de huisarts terecht kunt? Stel deze vraag dan gerust eerst aan de assistente van de huisarts. Zij is hier speciaal voor opgeleid, soms kan zij je vraag al beantwoorden.

  • Heb je moeite met bewegen, bijvoorbeeld door pijn in je spieren of gewrichten, door een verkeerde houding of door een blessure?

    Dan kun je terecht bij een fysiotherapeut. Je hoeft hiervoor geen verwijzing van een huisarts te hebben (maar het mag natuurlijk wel). 

    Zoek je een fysiotherapeut bij jou in de buurt, kijk dan op: https://www.defysiotherapeut.com/zoek-fysiotherapeut/

  • Heb je vragen over gezonde voeding of wil je afvallen of aankomen?

    Dan kun je terecht bij een diëtist of bij een voedingsdeskundige.

    Een diëtist is een paramedicus en is opgeleid en bevoegd om mensen te adviseren die op basis van een medische indicatie hun voeding moeten aanpassen, bijvoorbeeld mensen met een allergie, ziekte of speciale doelgroepen zoals kinderen of zwangere vrouwen. 

    Zoek je een diëtist bij jou in de buurt, kijk dan op https://www.vindeendietist.nl

    Een gewichtsconsulente is een voedingsdeskundige die is opgeleid om mensen te begeleiden die gezond zijn, maar die voedingsgerelateerde vragen hebben. De begeleiding wordt veelal gedaan volgens de richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. 

    Zoek je een gewichtsconsulente bij jou in de buurt, kijk dan op https://www.gewichtsconsulenten.nl/vind-een-gewichtsconsulent/ 

  • Heb je specifieke vragen over je sportbeoefening in relatie tot voeding, blessures, mentale problemen, prestaties, chronische aandoeningen of onderzoeken?

    Dan kun je ook terecht bij een sportzorgprofessional, zoals een sportarts, sportfysiotherapeut, sportdietist, sportmasseur of een sportpodotherapeut. 

    Voor meer informatie, zie: https://www.sportzorg.nl/welkom-bij-sportzorg-nl/zoek-een-sportarts-of-sportzorgprofessional 

  • Op welke websites kun je terecht met vragen over gezonde voeding?

    Kijk voor goede, wetenschappelijk onderbouwde informatie over gezonde voeding op www.voedingscentrum.nl . Het Voedingscentrum geeft helaas geen persoonlijke adviezen. Voor persoonlijk voedingsadvies, wordt verwezen naar een diëtist of gewichtsconsulent. Wél kun je je mengen in het gesprek via de sociale media-accounts, zoals Facebook, Twitter en Instagram. Of kijk of je het antwoord vindt onder 'Veelgestelde vragen'.

  • Op welke websites kun je terecht met vragen over sport en bewegen?

    Of je nu wilt weten welke oefeningen je kunt doen als je een blessure hebt, wat de Beweegrichtlijnen zijn, wat de maatschappelijke waarde is van sport, hoe sport en zorg kunnen samenwerken, welke subsidies er allemaal zijn of andere sportgerelateerde zaken, kijk voor betrouwbare informatie over sport op https://www.allesoversport.nl/

  • Waar vind ik leuke activiteiten om te doen in Woerden, Kamerik, Harmelen of Zegveld?

    Voor je gezondheid is het belangrijk dat je activiteiten doet die je leuk vindt, zoals sporten of muziek maken. Dat kun je alleen doen of samen met vrienden of vriendinnen. Op de website www.DoeMeeInWoerden.nl staan onder de button ‘Check IT’ verschillende sportieve, creatieve of andere activiteiten voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Dit zijn proeflessen of kennismakingsactiviteiten die je vaak gratis of tegen kleine vergoeding kan volgen, om te kijken of je het leuk vindt.  <misschien leuk om hier het logo van Check IT bij te zetten? Zie bijlage>

    Ben je specifiek op zoek naar een sport- of beweegactiviteit? Kijk dan op www.BeweegwijzerWoerden.nl. Op de website kun je met behulp van filters makkelijk zoeken naar een leuke sport. Je kunt ook kijken in de lange lijst van alle sporten of van alle aanbieders in de gemeente Woerden.  

    Als je besluit lid te worden van een club, dan kan daar wel contributie aan verbonden zijn. Zijn deze kosten te hoog? Dan zijn er organisaties die je kunnen helpen. Kijk hiervoor op https://www.doemeeinwoerden.nl/geldzorgen-er-is-hulp-en-ondersteuning-in-de-gemeente-woerden