Aanmelden
Als jouw definitieve schooladvies van de basisschool bekend is, kun jij je gaan aanmelden bij de middelbare school van jouw keuze.
Wil jij graag naar het Minkema College? Lees dan alles over hoe jij je kunt aanmelden!
Het Minkema College hanteert drie voorwaarden voor toelating:
- jouw doorstroomadvies van de basisschool komt overeen met het onderwijsniveau dat ons college biedt;
- er is ruimte voor toelating, d.w.z. dat de maximale klassengrootte* niet wordt overschreden;
- de school kan, op grond van het schoolondersteuningsprofiel, de extra ondersteuning bieden die je i.k.v. Passend Onderwijs eventueel nodig hebt.**
-
Toelichting *
In de centrale aanmeldbank Onderwijs Transparant is de limiet per type brugklas vastgelegd op 15 leerlingen voor vmbo-b/k, 24 voor vmbo-kt, 26 voor vmbo-mh en 28 voor havo/vwo, atheneum en gymnasium (waaronder ook de technasiumklassen). Deze voorwaarde over de klassengrootte heeft uitsluitend betrekking op zij-instromers en ons beleid ten aanzien van leerlingen die het Minkema College als 2e of lagere voorkeur hebben opgegeven.
-
Toelichting **
Voorrangsregels
Plaatsingsgarantie bij eerste voorkeur
Wanneer je het Minkema College bij de aanmelding als eerste voorkeur opgeeft en jouw aanmelding aan alle bovenstaande toelatingsvoorwaarden voldoet, is er plek voor jou.
Plaatsingsmogelijkheid bij tweede of lagere voorkeur
Word je uitgeloot op een andere school en heb je het Minkema College opgegeven als school van tweede of lagere voorkeur, dan ben je niet gegarandeerd van een plek, maar kun je, indien jouw aanmelding voldoet aan de toelatingsvoorwaarden, geplaatst worden.
Loting
Zijn er op dat moment meer aanmeldingen dan plekken, dan vindt loting plaats volgens de procedure van de samenwerkende schoolbesturen in Utrecht e.o. ***
-
Toelichting ***
Aanvullende voorwaarden Technasium
Heb je een havo-advies of hoger, dan kun je plaatsing aanvragen in de technasiumroute. We organiseren kennismakingsmiddagen voor geïnteresseerde groep 8-leerlingen, zodat zij kunnen bepalen of het Technasium bij hen past. Deelname aan een van deze kennismakingsmiddagen is een voorwaarde om je te kunnen aanmelden voor het Technasium.
Het aantal plekken in ons Technasium is beperkt tot vier brugklassen. Het niveau van die vier klassen (havo/vwo, atheneum of gymnasium) bepalen we op grond van de belangstelling die uit de aanmeldingen blijkt. Als er zich meer leerlingen aanmelden voor het Technasium dan er beschikbare plekken zijn, vindt loting plaats. Om in aanmerking te komen voor deze loting, voldoe je aan alle volgende, aanvullende criteria:
- je hebt een passend doorstroomadvies van de basisschool, d.w.z. havo, havo/vwo of vwo;
- je hebt bij de digitale aanmelding in OnderwijsTransparant aangegeven dat je naar het Technasium wil;
- je hebt deelgenomen aan een van de kennismakingsmiddagen.
Mocht je uitgeloot worden voor het Technasium, dan behoud je uiteraard wel je plek op het Minkema College in een reguliere havo/vwo-, atheneum- of gymnasiumbrugklas (afhankelijk van je doorstroomadvies).
De eventuele loting voor het Technasium wordt vóór 16 april uitgevoerd door een notariskantoor. Heb jij je aangemeld voor het Technasium, dan krijg je naast de toelatingsbrief een extra brief met de uitslag van de eventuele loting. In deze brief lichten wij het verloop van de loting toe en nemen we jouw lotnummer op als dit is toegekend. De uitkomst van de loting geldt als een plaatsings- of afwijzingsbesluit voor het Technasium. Deze uitkomst is bindend.
Bezwaar
Als je niet bent toegelaten tot een van onze opleidingen en je ouder(s)/verzorger(s) denken bijvoorbeeld dat de school bij dat besluit een procedurefout heeft gemaakt, kunnen zij uiterlijk tot zes weken na de weigering schriftelijk bezwaar maken bij de bestuurder. Voor de heroverweging geldt een wettelijke termijn van vier weken.
Tijdpad****
In de maanden januari t/m maart vinden voor jou en je ouder(s)/verzorger(s) diverse activiteiten plaats om je te oriënteren op onze school. Aanmelden voor het Minkema College kan in de landelijke, centrale aanmeldweek van 25 t/m 31 maart 2025.
Vanaf 1 april bestuderen wij alle aanmelddossiers en beoordelen we of je toelaatbaar bent. Als we meer tijd (maximaal vier kalenderweken) nodig hebben om dossieronderzoek te doen, laten we dat weten.
Op 16 april (of vier weken later op 14 mei, in geval van verlengd dossieronderzoek) laten we per e-mail aan je ouder(s)/verzorger(s) weten of je toegelaten bent. Daarbij ontvangen zij ook een inschrijvingsformulier om in te vullen en ondertekend aan ons terug te sturen. Met de gegevens op dat formulier, o.a. de handtekening(en), maken we jouw inschrijving definitief.
Op 12 juni ontvang je een plaatsingsbrief over de klassenindeling, die tevens een uitnodiging bevat voor de eerste kennismaking met je klas en mentor op woensdagmiddag 2 juli.
-
Toelichting ****
Het toelatings- en plaatsingstraject van het Minkema College is gebaseerd op de povo-procedure van het Samenwerkingsverband VO regio Utrecht-West: POVO_procedure_RUW_2023-2024.pdf
Veelgestelde vragen over Aanmelden
-
Waar let het Minkema op bij de toelating?
1e
advies
Het advies van de basisschool is het uitgangspunt.
Vmbo-t ->plaatsing in vmbo-t/mavo/mavo+ op Steinhagenseweg
havo -> plaatsing in havo/vwo op Minkemalaan
vwo -> plaatsing in 1 atheneum, 1 gymnasium of 1 havo/vwo op Minkemalaan
2e
LVS
Het leerlingvolgsysteem van groep 6 t/m 8 zegt veel over de mogelijkheden van de leerling. Vooral Begrijpend Lezen en Inzichtelijk Rekenen zijn belangrijke vaardigheden. II-scores (voorheen B) duiden op havomogelijkheden; I-scores (voorheen A) duiden op vwo. Ook Spelling en Technisch Lezen zijn vaardigheden die een voorspellende waarde hebben voor het succes op de middelbare school.
3e
warme overdracht
De basisschool vertelt ons over het tempo van de leerlingen, de zelfstandigheid, het inzicht, de motivatie. Dat zijn ‘kenmerken’ die veel zeggen over de kans op succes op de middelbare.
-
Wat doet het Minkema als ouders en basisschool een verschil van mening hebben over het advies?
Als ouders een andere mening is toegedaan dan de basisschool, is het Minkema daarin geen partij. We adviseren ouders om (nogmaals) het gesprek aan te gaan met de leerkracht of eventueel de directeur van de basisschool. Ook kunnen ouders een second opinion aanvragen en bijvoorbeeld een intelligentie-onderzoek laten doen. Maar dan nog vinden wij het heel belangrijk om de leerkracht te horen over de mogelijkheden en de hierboven genoemde leerlingkenmerken, want die zijn vaak doorslaggevend voor het succes op de middelbare.
-
Kan ik aangeven bij wie ik (niet) graag in de klas kom?
Op of bij het inschrijfformulier mogen groep 8’ers in volgorde van belangrijkheid aangeven bij wie ze wel (of per se niet) geplaatst willen worden. Met enkele namen houden we rekening; grote groepen kunnen niet bij elkaar gehouden worden. Je kunt ook aan je leerkracht vragen om je plaatsingswensen door te geven aan het Minkema.
-
Hoe groot zijn de klassen?
Dit jaar variëren de brugklassen van 21 tot 30 kinderen. We maken brugklassen liever niet groter dan 28 (uitzonderingen worden wel gemaakt). In hogere jaren proberen we groepen niet groter dan 30 te maken.
-
Ik heb een vwo-advies. Is 1 gymnasium of 1 atheneum voor mij geschikt?
Met een vwo-advies en overwegend I-scores in je Cito-leerlingvolgsysteem kies je bij aanmelding op de Minkema meteen voor het atheneum of gymnasium. Deze opleidingen geven je later toegang tot de universiteit. Het is belangrijk dat je goed nadenkt wat bij jou past: atheneum of gymnasium? Lees meer over onze opleidingen.
-
Wat heeft het Minkema te bieden voor hoogbegaafde kinderen?
We zijn bezig met het ontwikkelen van beleid om hoogbegaafde of zeer getalenteerde leerlingen goed te begeleiden. De ervaring leert dat hoogbegaafde kinderen instromen in 1 vwo en dat al uitdaging genoeg biedt: je zit met allemaal slimme kinderen in de klas, de docenten zijn experts en het tempo ligt hoog.
Daarnaast kan een leerling vrijwillig allerlei andere uitdagingen aangaan in de school. Denk aan Cambridge English, kunstklas, sportklas, Minkema Science Club, debatteren, licht-en-geluidteam.
-
Ik heb de kennismakingsdagen gemist. Wat is er mogelijk?
Elk schooljaar organiseren we Open Dagen en Open Lesmiddagen. Heb je helaas alle kennismakingsmiddagen gemist? Neem dan contact op om te kijken wat de mogelijkheden zijn.
-
Ik sport/musiceer/dans op hoog niveau. Houdt de school daar rekening mee?
Doordat het Minkema College geen status heeft als topsport-talentschool, verleent de coördinator alleen incidenteel verlof aan leerlingen die buiten school op hoog niveau aan sport of een ander talent, bijv. dans, doen. We raden aan om hier vóór aanmelding al over te komen praten op het Minkema.
De overstap van PO naar VO: hoe werkt dat?
Laatste nieuws
Fijne feestdagen en een prachtig 2025!
18 december 2024Maak er een prachtige periode van met elkaar! Veel plezier!