Binnen het Minkema College leiden we leerlingen op voor de toekomst. Op onze planeet staan wij voor grote uitdagingen. Hoe kunnen wij als school en leerlingen ons hiervoor inzetten? In deze route ga je hiermee aan de slag.

Jaar 1 Jaar 2

Jaar 1

Weerstation

Weerstation

In Nederland is niets zo veranderlijk als het weer. Gaat het regenen? Of gaat de zon juist schijnen? Door mee te doen aan deze module kun jij straks het weer voorspellen en ook een weerbericht presenteren!
Meten = weten en dat is dan ook precies wat wij gaan doen met zelfgemaakte weerstations. Tijdens deze module zul je in een groep onderzoek doen naar het weer en hier uiteindelijk een presentatie over maken. Altijd al eens als weerman/weervrouw willen spelen? Grijp dan nu je kans!

Patroonherkenning

Patroonherkenning

Om de schoonheid van wiskunde te ervaren is het van belang om de logica erachter te zien en te begrijpen. 

In de module besteden we aandacht aan het herkennen van patronen. Wat is de gedachte achter de patronen? Ontstaan patronen vanzelf of is over alles nagedacht? Als we de patronen herkennen, wat kunnen we dan met deze patronen? Gaat dit patroon altijd door? Kunnen we hiermee de toekomst voorspellen? 

Met bovenstaande vragen gaan we aan de slag en hopelijk ga jij ook de schoonheid van de wiskunde ervaren.

 

Gedrag

Gedrag

Misschien hoor je thuis weleens de opmerking: “Gedraag je een beetje!” Of je krijgt een compliment van je docent vanwege je goede gedrag in de klas. Gedrag gaat dan over goed of slecht. In de biologie wordt bij gedrag niet gekeken naar goed of slecht. In de biologie is gedrag: alles wat een mens of dier doet. Fietsen is gedrag, slapen is gedrag. Maar zelfs blozen en niet eten is gedrag.

Tijdens de module gedrag gaan we met elkaar bespreken wat gedragsbiologie eigenlijk is en op welke manier er onderzoek gedaan kan worden naar gedrag. Daarbij voer je ook meerdere keren zelf een onderzoekje uit. Bij dat onderzoek pas je de theorie die je leert in de lessen toe. 

Jaar 2

Mars - Discover Nature

Een reis naar Mars

In de module Reis naar Mars onderzoek je de beweging van planeten in ons zonnestelsel. Je probeert waarnemingen te verklaren met een model van draaiende planeten om de zon. En je bereidt een raketreis voor waarmee op Mars geland zou kunnen worden. Waar moet je in de voorbereiding op zo’n reis allemaal rekening mee houden? De module is een combinatie van nask, wiskunde, knutselen en experimenteren.

 

Wilde wereld

Minkema's wilde wereld

In deze module bestuderen we hoe organismen op deze wereld zijn ontstaan en aangepast zijn aan hun omgeving. We beginnen met een introductie in de evolutietheorie van Darwin. Daarna leren we deze te gebruiken om zelfs de meest vreemde organismen en hun rare eigenschappen te verklaren. We focussen op allerlei verschillende leefwerelden, van woestijnen tot de oceaan en van de jungle tot de poolgebieden. Wat hebben dieren op deze plekken nodig en welke eigenschappen helpen daarbij? 

Je sluit de module af met een posterpresentatie, waarbij je de geleerde stof toepast op eigenschappen van andere dieren.

3D Wiskunde

3D Wiskunde

In deze module gaan we driedimensionale modellen maken van wiskundige figuren. Daarbij komen allerlei nieuwe dingen kijken die we kunnen meten en berekenen, en zelfs een uitstapje naar de vierde dimensie behoort tot de mogelijkheden. Dus ook je wiskundige inzicht wordt met deze module naar een hogere dimensie getild! 

We wisselen het knutselen aan de modellen af met het rekenen. Je hoeft daar niet heel goed in te zijn om je voor deze module op te geven, maar het helpt wel als je in allebei echt interesse hebt. 

Bekijk ook eens de andere Discovery-modules