April
POWER PLANET
Maand van de aarde
April
De maand van de aarde
Binnen het Minkema College leiden we leerlingen op voor de toekomst. Maar wie bekommert zich om de toekomst van onze planeet? Het besef dat klimaatverandering gaande is en dat de milieuproblematiek steeds groter wordt, brengt mensen in actie. Op het niveau van leerlingen die deelnemen aan de klimaatstaking en thuis hun steentje bijdragen tot aan het niveau van de politiek met het klimaatakkoord. Daarom stond deze maand in het teken van de duurzaamheid: Hoe kunnen wij als school en leerlingen ons hier voor inzetten?
Lezing André Kuipers
Met het ruimtestation vloog André Kuipers 16 keer per dag een rondje rond de aarde. Grenzen tussen landen zijn vanuit de ruimte niet zichtbaar. Wél zichtbaar zijn de mondiale uitdagingen waar we met zijn allen voor staan: klimaatverandering, ontbossing, erosie, de gevolgen van verstedelijking. Nieuwe technologieën – van recycling tot aardobservatie door satellieten – zijn noodzakelijk voor een goede toekomst. Na de lezing werd het startschot gegeven voor de duurzaamheidswedstrijd.
Lees meer over dit bijzondere bezoekAndré Kuipers (1958) is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Zijn tweede missie is de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. In totaal bracht de ESA-astronaut 204 dagen in de ruimte door: 11 dagen tijdens missie DELTA in 2004 en 193 dagen tijdens missie PromISSe.
Na jaren van training in Houston, Moskou, Keulen, Montreal en Tokio werd André, samen met een Russische en Amerikaanse collega, op 21 december 2011 voor de tweede keer gelanceerd met een Russische Soyoez-raket. Twee dagen later arriveerde hij in het internationale ruimtestation ISS om daar een half jaar te wonen en te werken. Aan boord was hij niet alleen arts en wetenschapper, maar ook boordingenieur en onderhoudsmonteur. Op 1 juli 2012 keerde André terug en landde met zijn ruimtecapsule in de Kazachse steppe.
Foto: ESA NASA
Duurzaamheidswedstrijd
Wat kunnen wij zelf doen om ons in te zetten voor onze aarde? De eerste (kleine) stap is vaak een goede. Alle leerlingen van het Minkema College mochten meedoen aan deze bijzondere duurzaamheidswedstrijd. Het beste duurzame idee voor de school of Woerden won een mooie prijs.
Bas, Loes en Nora zijn de winnaars van de duurzaamheidswedstrijdInsecten eten
Met meer mensen op onze planeet is er ook meer behoefte aan duurzame voeding. Insectenvlees zou hier een goede bijdrage aan kunnen leveren. Tussen 8 en 12 april 2019 kregen leerlingen (klas 3 mavo, havo en vwo) in de lessen aardrijkskunde uitleg over insectenconsumptie en konden ze ook het insectenvlees gaan proeven!
Het AD was erbij en nam ook een hapje!Extra Terrestrial bestaat niet
TOA Geert Kuitenbrouwer vertelde in een lezing op woensdag 10 april 2019 over buitenaards leven. Of eigenlijk het ontbreken daarvan. “Als wij naar de geologische geschiedenis van onze aarde kijken, dan is het menselijk leven m.i. toeval. Als de aarde niet een paar periodes had gekend van het massaal uitsterven van levensvormen, dan had de mensheid misschien zelfs nooit tot ontwikkeling kunnen komen.”
Fotowedstrijd
Welke bijzondere invulling weten onze leerlingen te geven aan het thema van elke maand? 9 maanden lang konden leerlingen een foto insturen die aansloot bij het thema van die maand. Ze mochten daar helemaal hun eigen draai aangeven.
Elke maand werden er twee winnaars gekozen. De jury koos één foto uit en via social media konden mensen stemmen op hun favoriet. De foto met de meeste stemmen was de tweede winnaar. De winnaars wonnen een Bol.com-bon ter waarde van EUR 15,-. Daarnaast werd hun foto tentoongesteld tijdens de expositie in september 2019 in het gemeentehuis van Woerden!
Bekijk de winnende foto's van aprilBekijk ook eens
Laatste nieuws
Opening multicourt schoolplein Steinhagenseweg
19 november 2024Op 19 november werd het nieuwe multicourt op het schoolplein geopend met specatulaire demonstraties van freestyle voetballers en 3x3 basketbalelrs