Voorwoord nieuwsbrief september 2020

Dit schooljaar begon toch echt anders dan andere jaren. De coronacrisis zorgt voor onrust in Nederland en daarmee voor onrust bij ons. Desinfectiestations en leerlingvrije zones. Er komt veel kijken bij het zo veilig mogelijk maken van een school. 

Het zal u niet ontgaan zijn dat enkele leerlingen en medewerkers van het Minkema College positief getest zijn op COVID-19. Dit heeft niet alleen consequenties voor hen en hun familie, maar ook voor klasgenoten en collega's. Wij begrijpen de zorgen en vinden het fijn dat u deze met ons deelt. Bij alle beslissingen en communicatie rondom corona laten wij ons adviseren door de GGD. Zij zijn experts op het gebied van gezondheid en de omgang met deze pandemie. 

Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat het soms tegenstrijdig voelt. Jongeren raken besmet, maar hoeven onderling geen afstand te houden op school, bij de sport of met vrienden. Voor ons voelt dat natuurlijk ook tegenstrijdig. We nemen dit uiteraard mee in onze gesprekken met de GGD. We houden ons op dit punt echter aan de richtlijnen die de overheid ons geeft. Die zijn duidelijk: anderhalve meter tussen leerlingen onderling is onnodig.

 

Online les volgen en elkaar ontmoeten

Het afwezig zijn van leerlingen of docenten stelt ons voor nieuwe vraagstukken: hoe vangen wij de lessen op? Hoe zorgen wij dat het onderwijsproces door kan gaan? Gelukkig hebben we veel geleerd van het afgelopen schooljaar en weten we inmiddels hoe we digitale hulpmiddelen kunnen inzetten. Leerlingen die thuis moeten blijven kunnen de lesstof terugvinden in de weektaak. Ze kunnen terecht bij klasgenoten en hun docenten. En ze kunnen sinds deze week de lessen virtueel bijwonen. Dat is uiteraard (!) niet vrijblijvend. Wij verwachten dat leerlingen die met milde klachten thuis zitten de online aangeboden lessen volgen. Het gaat met name om het centrale instructiemoment aan het begin van elke les. Niet alle lessen laten zich overigens even gemakkelijk streamen. Van docenten vraagt dat ook weer iets anders dan gebruikelijk. Natuurlijk is het prettiger om elkaar persoonlijk te ontmoeten in de les. Dat is alleen niet altijd mogelijk nu.  Mist uw zoon of dochter een toets, dan haalt hij/zij deze op een later moment in op school. 

Dit geldt ook voor ónze ontmoeting. Normaal gesproken ontvangen wij u op school bij onze informatieavonden. Vanwege de coronacrisis is dat niet mogelijk. We hebben besloten de avonden te streamen. De eerste avonden zijn inmiddels achter de rug. Ze werden goed bezocht. De aanwezige ouders/verzorgers gaven aan tevreden te zijn met de inhoud en vonden het prettig om actief een bijdrage te kunnen leveren via de mentimeter. Helaas kende de eerste voorlichtingsavond van het havo/vwo wat technische problemen. De presentaties zijn terug te vinden op de website.

Maatwerk voor achterstanden

De afgelopen periode heeft de schoolleiding vragen gehad over eventuele leerachterstanden die leerlingen opgelopen hebben door de coronacrisis. Op dit moment brengen wij deze achterstanden in beeld. In oktober stellen wij vervolgens een plan van aanpak op. Wij kiezen ervoor onze leerlingen een maatwerktraject aan te bieden. Daarvoor hebben wij subsidie aangevraagd. Als dit programma concretere vormen aanneemt, stellen wij de betrokken ouders en leerlingen op de hoogte.

Dit schooljaar staat - naast de omgang met corona - in het teken van de voorbereiding op het 70 minutenrooster in schooljaar 2021-2022. Vanaf dat schooljaar werken wij in alle leerjaren en in alle afdelingen met deze leseenheid. Wij geloven dat de verlengde lesduur een positieve bijdrage levert aan de effectiviteit van de lessen. In langere lessen is er meer ruimte voor feedback op het leerproces. Daarnaast zorgt deze leseenheid voor meer rust in de school en in de beleving van de leerlingen en werknemers. Docenten krijgen dit schooljaar veel tijd om de voorbereidingen te treffen voor deze verandering. Goede voorbereiding zorgt ervoor dat wij onze onderwijskwaliteit kunnen blijven garanderen!

Dat is waar wij voor staan: uitstekend onderwijs. Niet voor niets is onze slogan: “Jouw toekomst vraagt erom”. Daar geloven wij in. Ook dit schooljaar zullen wij ons uiterste best doen om deze belofte zo goed mogelijk te vervullen. 

Ik wens u samen met uw kinderen een mooi schooljaar toe!