Romaysa (5 havo) houdt pitch op landelijk VO-congres

25 september 2023

Op 28 september is het VO-congres met het thema ‘Ruimte voor Leiderschap’. Leerling Romaysa van Brecht (15 jaar, 5 havo) van het Minkema College speelt op het congres een grote rol. Zij zal samen met 6 andere leerlingen in een pitch haar stem laten horen over haar idee over de toekomst van het onderwijs. Romaysa van Brecht: “Ik pleit in mijn pitch voor meer lesuren voor creatieve vakken in het vo, omdat deze mij lieten mij zien dat de grenzen die jij ervaart door jezelf zijn opgezet, niet omdat je iets niet zou kunnen.” Romaysa houdt pitch op VO-congres

De VO-raad, organisator van het VO-congres, wil leerlingen graag een podium geven waarop zij kunnen pitchen wat er volgens hen moet veranderen in het onderwijs. Leerlingen zien immers goed wat er speelt op scholen en het gaat uiteindelijk om hen. Dit congres bood daarvoor een mooie kans. Naast de pitch die de leerlingen mogen houden, hebben zij ook backstage-toegang bij het congres en mogen ze bijvoorbeeld bij allerlei workshops kijken. Op de dag zelf gaan ze een filmpje maken over hun ervaringen.

Romaysa van Brecht: “Ik ben enorm vereerd dat ik op het VO-congres een pitch mag houden. Ik heb zelf een grote passie voor musical en theater en zou dan ook graag zien dat er op scholen nóg meer aandacht en ruimte is voor vakken die hierop aansluiten. Op het Minkema College kan ik keuzemodules kiezen, zoals theater. Dat zijn modules van zo’n 7 weken waarin ik bijv. ook naar de theaterschool Rotterdam ben geweest. Wat mij betreft mag zo’n vak echter nog uitgebreider onderdeel zijn van het lesprogramma, bijv. minstens 1-2 lesuren per week. Ik snap dat niet iedereen eenzelfde passie heeft, maar er zijn ook andere kunstdisciplines (zoals fotografie of mode) die niet alleen mij, maar ook veel andere leerlingen verder zouden kunnen helpen. Daarom pleit ik voor meer lesuren voor creatieve vakken op het voortgezet onderwijs.”

Directeur onderwijs van het Minkema College, Annemieke Kalshoven-Tol, is trots dat één van de leerlingen gevraagd is om haar visie over onderwijs te geven tijdens het landelijke congres. “Op school leren we de leerlingen tijdens burgerschapslessen om hun mening te vormen, te verwoorden en in gesprek te gaan om met elkaar van gedachten te wisselen. Deze pitch van Romaysa is daar natuurlijk een prachtig voorbeeld van. Inhoudelijk heeft zij haar visie ook goed beargumenteerd. Wij kunnen nu weer kijken of ons aanbod bijv. nog verder verrijkt kan worden.”

De pitch van Romaysa zal te horen zijn tijdens de plenaire opening van het congres.