Minkema College wordt eerste Olympiadeschool in Groene Hart

17 september 2024

Het Minkema College, locatie havo/vwo, wordt officieel een Olympiadeschool en is daarmee de eerste in het Groene Hart die het keurmerk ontvangt. Op dinsdag 17 september is het keurmerk door Expertisecentrum SLO uitgereikt aan de directeur onderwijs van het Minkema College Annemieke Tol in het bijzijn van de talentcoördinatoren Lieke Faber en Marjon Schippers én leerlingen die eerder hebben deelgenomen aan een Olympiade.  Olympiadeschool

Olympiades bieden leerlingen de kans om zich in bepaalde onderwerpen te verbreden en te verdiepen. Het is daarnaast een goede voorbereiding op het school- en centraal examen en helpt - bij deelname aan de juniorolympiades in de onderbouw - ook bij de profielkeuze. De voorrondes van Olympiades vinden plaats op de eigen school. De (halve) finales in heel het land of zelfs over de wereld.

Annemieke Tol: “Het Minkema College organiseert diverse olympiades en zorgt er zo voor dat de verschillende olympiadevakken (zoals aardrijkskunde, biologie, scheikunde en wiskunde) extra in de spotlights komen te staan. We bieden leerlingen daarmee de keuze en mogelijkheid om een (inter)nationale uitdaging op het desbetreffende vakgebied aan te gaan.” 

Nora Steenbergen, projectcoordinator SLO: “Een competitie met leeftijdgenoten geeft leerlingen vaak een motivationele boost en zorgt ervoor dat een leerling kan en mag uitblinken in een bepaald vak. Elke havo- & vwo-leerling kan zich in principe aanmelden voor elke olympiade.” In de afgelopen schooljaren hebben leerlingen van het Minkema College al meegedaan aan olympiades van bijvoorbeeld aardrijkskunde, biologie, natuurkunde en wiskunde.

Leerlingen Bo en Simon zijn er daar twee van: “Het leuke van een olympiade is dat je je echt gaat verdiepen in een vak. Daarnaast is het ook heel gezellig om met leerlingen met dezelfde interesses een dag op te trekken.”

Tol: “We zijn heel blij dat we nu officieel het keurmerk krijgen. Dit is voor ons een stimulans om dit structureel te blijven aanbieden en het is een mooie erkenning voor de vaksecties die de afgelopen jaren op eigen initiatief Olympiades hebben georganiseerd. Door het Olympiadekeurmerk is deze vorm van talentonderwijs echt verankerd in het aanbod van het Minkema College en maakt het bijvoorbeeld ook onderdeel uit van het PTA (Plan van Toetsing en Afsluiting). Op het Minkema College draait het niet alleen om cijfers maar ook om ontwikkelen van je interesses, uitdaging bieden, talenten onderzoeken.”