Maatschappelijke diensttijd voor leerjaar 3 mavo

21 december 2023

Op woensdag 20 december namen onze mavo 3-leerlingen deel aan de LOB & burgerschaps-activiteit: Maatschappelijke diensttijd (MDT). Maatschappelijke diensttijd helpt jongeren hun draai te vinden in de samenleving en vergroot hun maatschappelijke betrokkenheid. Zo organiseren leerlingen c.q. jongeren bijvoorbeeld sportactiviteiten in de buurt, geven taalles aan nieuwkomers of begeleiden eenzame ouderen als buddy. MDT biedt jongeren tussen de 12 en 30 jaar de kans om gedurende een aantal weken tot maanden om hun talenten te ontdekken, iets te doen voor een ander en mensen te ontmoeten buiten jullie eigen bubbel. Dat leert de leerlingen veel over zichzelf en de wereld om hen heen. Onze mavo-3 leerlingen gingen hiermee aan de slag tijdens twee workshops. MDT

Workshop 1: Alle leerlingen kregen een set met talentcards met daarop verschillende kwaliteiten en karakterkenmerken. Zij mochten deze cards aan elkaar uitdelen en het gesprek hierover aangaan. Aan het einde van het onderdeel had iedereen een set met verschillende kwaliteiten en skills die hen zijn toebedeeld door hun medeleerlingen en/of begeleidende docent.

Workshop 2: De leerlingen gingen een op een met elkaar in gesprek in verschillende rondes aan de hand van verschillende vragen. Hierbij was het ook de bedoeling dat leerlingen in gesprek gaan met een klasgenoot, die ze misschien nog niet zo goed kennen.

Naast de workshops konden de leerlingen mee doen aan de MDT corner & challenge. Tijdens dit onderdeel kregen de leerlingen per twee of drietal een challengecard met opdrachten die ze moesten uitvoeren waarmee ze een prijs konden winnen. Een voorbeeld van een opdracht was bijv. formuleer een inspirerende boodschap voor jouw klas en/of schoolgenoten.