Amsterdamdag met 4 gymnasium

14 november 2023

Tijdens de activiteitenweek ging 4 gymnasium naar Amsterdam naar het H'art museum en het Allard Pierson Museum. Amsterdamdag 4 gymnasium

H’art museum

Julius Caesar, Ik kwam, ik zag en ging ten onder

Via een unieke collectie van bijna 150 historische objecten, beleef je dit spannende verhaal uit de wereldgeschiedenis en volg je het bewogen leven van Caesar. Van zijn beroemde opkomst als gewone Romeinse burger tot gelauwerde generaal, helemaal tot aan zijn beruchte ondergang en uiteindelijk tot zijn moord. Ontdek alles over zijn verbond (en affaire) met Cleopatra en hun nalatenschap. Caesar veroorzaakte een culturele golfbeweging en inspireerde van Shakespeare tot in hedendaagse films. Terwijl je langs de artefacten reist, ontrafel je de mythen rond zijn persoon en kom je dichter bij de realiteit van zijn heerschappij, zijn overwinning, alle hoogtepunten maar ook de duistere kanten van zijn levensreis. Onze wens is dat je uiteindelijk zelf kunt beslissen wie Caesar is, en wat hij betekent in de wereld van vandaag. 

Allard Pierson

Oog in oog. De mensen achter mummieportretten.

In het educatieve programma brengen de leerlingen, onder begeleiding van een museumdocent, een bezoek aan de tentoonstelling Oog in oog. De mensen achter mummieportretten. Ze maken kennis met het ambacht van een kunstenaar uit de Romeinse periode en komen meer te weten over de verhalen achter de portretten.

In de daaropvolgende workshop worden de leerlingen zelf kunstenaars. Ze passen een eeuwenoude techniek toe om hun eigen verf te maken en verwerken deze in een zelfportret of een portret van een anders.